24ianblog

44.000 pentru un Derby

Astăzi, 24 ianuarie, pe stadionul ”San Mames” din Bilbao, în fața 44.000 de spectatori (foto), Athletic din localitate a învins rivala regională SD Eibar cu categoricul scor de 5-2, după ce oaspeții au deschis scorul.

Este greu de crezut că ați văzut prea multe știri la TV despre acest meci. Nici pe ”net” nu s-a dezbătut prea mult acest joc, un mini-derby al Țării Bascilor disputat la ora 12, ora locală. E logic. Când e vorba de Spania, totul se învârte în jurul RealBarcelonașipoateAtletico. Mai e și Anglia, cel mai bogat campionat din lume, mai e și Ibrahimovic, cel cu glumele sale de autobază, mai vorbim puțintel și de Juventus care în mod inevitabil va lua și anul acesta titlul.

44.000 de oameni au venit la un duel al veritabilei iubiri față de fotbal. Două cluburi susținute exclusiv din forța financiară și pasiunea membrilor cotizanți sau a susținerii economice locale. Două echipe care nu au în componență staruri mondiale pe care le poți găsi pe punga cu chipsuri dintr-un supermarket indonezian. Două echipe mândre de apartenența la o regiune, la un spirit, la o idee.

Niciodată nu vor ajunge cele două echipe la statutul de branduri globale. Și nici nu își doresc. Acolo, la Eibar și Bilbao pâlpâie încă ideea primordială că fotbalul reprezintă orgoliul și entuziasmul locului în care respiri. O chestie care, ca să parafrazăm o reclamă, nu se poate cumpăra prin majorare de capital. Granzii pot oricând să decadă. Bilbaoezii și eibarienii sunt într-o sferă din care nimeni nu-i poate extrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>